Çağrı Merkezi +90 850 926 10 10 Çağrı Merkezi +90 252 316 34 35

Diş Eti Hastalıkları

Diş Eti Hastalıkları

DİŞ ETİ HASTALIKLARI

Diş eti hastalıkları, diş etlerimizi ve dişlerimizi çevreleyen dokulardaki iltihaplanmalardır.

Dişler fırçalanmadığında, iyi bakılmadığında dişlerimizde plak birikmektedir. Plak dişlerimizin etrafında yiyecek ve bakteriler tarafından oluşmuş yapışkan bir tabakadır ve temizlenmediğinde diş taşlarını oluştururlar. Plak içinde bulundurduğu bakterilerden dolayı dişeti dokusunu ve dişleri destekleyen kemikte enfeksiyona sebep olur bu da dişlerin kanamasına, ağız kokusuna ve ilerleyen safhalarda düşmesine ve diş hekimi tarafından çekilmesine yol açabilir.

Diş eti hastalıklarının esas sebebi kötü ağız bakımı ve buna bağlı olarak biriken ve artan plaktır. Kötü yapılmış dolgu kron ve köprüler, stres, diabet, hormonal bozukluklar, ilaçlar bu plak birikimini arttırabilir ve diş etlerinin daha kötü bir hale gelmesine sebebiyet verebilir.

Diş eti hastalıklarının belirtileri nelerdir?

Kırmızı, şişkin veya hassas dişetleri,
Fırçalama sırasında veya diş ipi kullanırken diş etlerinde kanama,
Dişeti çekilmesi nedeni ile daha uzun görünen dişler,
Ağzınızı kapadığınızda diş hizasındaki değişiklikler,
Diş ve dişetleriniz arasındaki iltihap,
Sürekli kötü ağız kokusu veya ağzınızda kötü tat,
Diş etlerinde kaşınma hissi,
Ağızda protez varsa uyumunun bozulması,
Bazen hiçbir belirti vermeden de ileri safhalara ulaşabilir. Bu nedenle düzenli aralıklarla diş hekimine gitmemiz gerekir.

Diş eti hastalıklarının tedavisi nedir?

Diş eti hastalıkları, çoğunlukla önlenebilen ve kontrol altına alınabilen hastalıklardır. Periodontal tedavide en önemli aşama hastanın etkili ve düzenli bir şekilde dişeti, diş ve dişler arası temizliği uygulayarak ağız sağlığını koruyabilmeyi öğrenmesidir. Diş eti hastalıkları kendi kendine, antibiyotik, gargara, vitamin gibi tedavilerle iyileşmez. Mutlaka bir dişeti uzmanı tarafından tedavi edilmesi gerekir. Dişeti hastalığının erken döneminde özel dental aletler kullanılarak plak ve diş taşları dişeti cebinden uzaklaştırılır.

Rutin temizlik ve kontroller 6 ayda bir yapılırken Diş eti hastalığı olan veya buna eğimli olan kişilerde hekimin belirleyeceği daha kısa aralıklarla temizlik işlemi yapılır. Ceplere yerleşen plağın içindeki mikroorganizmalar 3 ay içinde kemiğe zarar verebilecek kadar çoğalır. Sık diş taşı temizliği yaptırmak bu birikimi önleyerek kemiğin zarar görmemesini sağlar.

Diş taşlarının temizliği yanında, kötü ve taşkın dolguların yenilenmesi, çürük dişlerin tedavi edilmesi, dişeti kenarı ile uyumu kötü protezlerin düzeltilmesi gibi bakteri tutunmasını kolaylaştırıcı yerel faktörlerin uzaklaştırılması, kanal tedavileri ve varsa ümitsiz dişlerin çekimi gerçekleştirilmelidir.

Unutmamak gerekir ki; periodontal tedavi ile elde edilenlerin sürdürülmesi için hiçbir işlem kişinin günlük ağız bakımı işlemlerini etkin bir şekilde uygulamasından daha yararlı değildir

Diş Eti Hastalıkları
Çağrı Merkezi
Instagram
Whatsapp